2014. március 20., csütörtök

Balázs Péter: Jellemző hibák magukban a transzferár nyilvántartásokban

Tapasztalataink szerint a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség teljesítése számos gyakorlati nehézséget okoz, hiszen a szabályozás jelentős bizonytalanságot hagy az adózók számára. Mivel az elkövetett hibák vagy hiányosságok, a hiba súlyától függően akár 2 millió forintos mulasztási bírságot is jelenthetnek nyilvántartásonként, amely a későbbi eljárásokban többszöröződhet, jelen blog bejegyzésünkben a transzferár nyilvántartásokban elkövethető, jellemző hibákat mutatjuk be.




A nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet szövege ugyan teljes körűen felsorolja a transzferár dokumentációk kötelező tartalmi elemeit, abban azonban nem ad iránymutatást, hogy az egyes pontok vonatkozásában mit is kell konkrétan leírni és milyen terjedelemben. Nincs olyan hivatalosan közzétett minta, amelyet alapul lehetne venni a munka során. Ilyen mintát közzétenni nem is igazán lehetne, mivel az ügylet típusától, komplexitásától és volumenétől függ elsősorban az elvárt tartalom, amely nagyon szerteágazó lehet.

Az alábbiakban a saját tapasztalataink alapján összeállított listát olvashatják a legjellemzőbb hibákról, nyilvántartási hiányosságokról:

  • Hiányzik a módszer, az összevonás indokolása, vagy a funkcióanalízis
  • Hiányzik a felhasznált összehasonlító adatok forrásának igazolása, hiányos a kiválasztás menete
  • Kutatás elvégzése olyan adatbázisban, ami utólag nem kereshető vissza, nem ellenőrizhető le részletesen; a kutatás lépéseinek nincs részletes dokumentálása; a kizárások és szűkítések nincsenek megfelelően indokolva
  • Iparágelemzésben nem az ügylethez kapcsolódó piac, hanem a társaság főtevékenysége szerinti piac kerül bemutatásra (pl.: kölcsön ügylet - kereskedelmi tevékenység)
  • Hiányos a szokásos piaci árat befolyásoló tényezők meghatározása
  • Hiányzik a nyilvántartás készítésének / módosításának időpontja vagy késedelmes az elkészítése
  • Elmarad a nyilvántartás évenkénti aktualizálása / frissítése / felülvizsgálata
  • Cégcsoport-szintű nyilvántartás „honosítása” (EU Masterfile koncepció alkalmazása) - általában tartalmilag nem felel meg teljes mértékben a magyar jogszabályi feltételeknek
  • Egyszerűsített nyilvántartás készítésénél az 50 millió Ft ügyletérték helytelen meghatározása (kumulált érték helyett adóévenkénti meghatározás, amely csak 2013-tól alkalmazható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.