2014. április 16., szerda

Siklós Márta: Hogyan támogathatja a munkáltató munkavállalója lakáshoz jutását? - esettanulmányok

Kriszta
Munkahelye/pozíciója: nagyvállalat beosztott alkalmazottja
Lakás mérete: 90 nm, 3 szoba
Lakásértéke: 22 millió
Lakás helye: Szeged
Tulajdoni hányad: 100%
Család mérete: 1 felnőtt, 2 kiskorú gyerek
Hitel értéke: 15 millió Ft forint hitel
Korábbi munkáltatói lakhatási támogatás összege, ideje: igen, korábbi munkáltatótól 2 éve kapott 2 millió Ft vissza nem térítendő lakáscélú támogatást, melyet hitelintézet útján nyújtottak.


A lakás megfelel a méltányolható lakásigénynek, ezért Kriszta most még 3 millió Ft támogatásra jogosult. A folyósítás időpontjában kell figyelni az öt éves megfelelést, minden esetben a megelőző négy évre visszatekintve.

Pista
Munkahelye/pozíciója: vezető alkalmazott
Lakás mérete: 113 nm, 3 db 12 nm alatti szoba, egy 28 nm nagyszoba, 35 nm amerikai konyhás nappali, 2 fürdőszoba, tároló
Lakás értéke: építési költség 30 millió
Lakás helye: Budapest II. kerület
Tulajdoni hányad: 50% (a házastárs 50%-ban tulajdonos)
Család mérete: 2 szülő, 2 kiskorú gyermek
Hitel értéke: 18 millió Ft értékű svájci frank hitel (2008-ban vette fel, 20 évre), havi törlesztőrészlet több mint 100 ezer Ft, melyet közösen vettek fel feleségével, de Pista számlájáról vonja le a bank.
Korábbi munkáltatói lakhatási támogatás összege, ideje: még nem kapott

Pista jogosult adómentes lakáshitel-törlesztési támogatásra, mert lakásigénye méltányolható, hiszen 2 szobásnál nagyobb a lakásuk (2+3*0,5=3,5), de nem nagyobb 4 szobásnál, és az értékét már nem kell figyelembe venni. Az építési költség 30%-a 9 millió forint, és korábban nem kapott lakhatási támogatást sem aktuális, sem jelenlegi munkáltatójától. Pista tehát akár a maximális havi 83.333 Ft-os támogatásra is jogosult 5 éven át.

Piroska, Pista felesége
Munkahelye/pozíciója: beosztott alkalmazott
Lakás: Pistával közös a lakásuk
Tulajdoni hányad: 50%
Család mérete: 2 szülő, 2 kiskorú gyermek
Hitel értéke: 18 millió Ft értékű svájci frank hitel (2008-ban vette fel, 20 évre), havi törlesztőrészlet több mint 100 ezer Ft, melyet közösen vettek fel férjével Pistával, akinek számlájáról vonja le a bank.
Korábbi munkáltatói lakhatási támogatás összege, ideje: még nem kapott

A fenti példa szerint a lakás megfelel a méltányolható lakásigénynek. Ezért függetlenül attól, hogy Pista már kap a saját munkavállalójától ilyen támogatást, Piroska is jogosult rá. Azaz Piroska is kaphat havi rendszerességű támogatást, vagy akár nagyobb egyösszegű támogatást is (maximum 5 évenként 5 millió Ft-ig), mellyel a hitel előtörlesztése is lehetővé válhat.

Laci
Helyzete teljesen azonos Pistáéval, a különbség az, hogy
Munkahelye/pozíciója: saját tulajdonú vállalkozás vezető tisztségviselője, jelenleg nincs más alkalmazottnak ilyen hitele/igénye.

Laci is jogosult támogatásra, de nagyon fontos, hogy a cég rögzítse a jogosultság feltételeit cafetéria-szabályzatban, amelyben végiggondolja azt, hogy mit tud vállalni abban az esetben, ha egy alkalmazott is igényelni szeretné. Érdemes olyan juttatást adni, amit a későbbiekben általánosan vállalni tud a cég. Kötheti valamihez pl. pozícióhoz vagy fizetés %-ához.

Kata
Munkahelye/pozíciója: beosztott alkalmazott
Lakás mérete: 80 nm, 3 szoba
Lakásértéke: 18 millió
Lakás helye: Békéscsaba
Tulajdoni hányad: 100%
Család mérete: 2 felnőtt: Kata és Kata 26 éves egyetemi hallgató lánya
Hitel értéke: 10 millió Ft forint hitel
Korábbi munkáltatói lakhatási támogatás összege, ideje: még nem kapott

Kata nem jogosult a támogatásra, mert vele élő lánya, már nem számít a méltányosság vizsgálatakor. Kata hiába él lányával, egyedül élőnek kell tekinteni, és így nem méltányolható a 4 szobás lakás. Ugyanakkor lánya sem jogosult támogatásra, mert nincs tulajdonrésze. Ha Kata férje vagy egyik nyugdíjas szülője is velük élne, vagy lánya még nem töltötte volna be a 25 évet, akkor jogosult lenne.

Ha Kata lánya az egyetem után munkát vállal, csak akkor lesz jogosult a támogatásra, ha bármilyen kicsi arányban, de rendelkezik tulajdonrésszel. Ebben az esetben akár mindketten külön-külön is jogosulttá válnának a maximális támogatási értékre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.