2014. április 18., péntek

Április 20-a, a húsvéti ünnepek miatt április 22-e a termékdíjfizetésre kötelezett, csekély mennyiségű kibocsátók fogalma alá tartozó vállalkozások bejelentkezésének határideje





2014. április 1-jén módosult a környezetvédelmi termékdíj törvény. „A csekély mennyiségű csomagolást forgalomba hozó vagy saját célra felhasználó kötelezett” fogalmát felváltotta „a csekély mennyiségű kibocsátó”. Azoknak a cégeknek, akik ebbe a kategóriába tartoznak, április 20-áig kell bejelentkezniük az adóhatóságnál.


Az új fogalom - a csekély mennyiségű kibocsátó - sokkal szélesebb, mint a korábbi, hiszen eddig az évi 3 ezer kilogramm üveg, 300 kilogramm műanyag (bevásárló szatyor nélkül), 75 kilogramm bevásárló szatyor, 300 kilogramm többrétegű csomagolás, 500 kilogramm papír-, fa- illetve textil csomagolóanyag, 300 kg fém, továbbá 300 kilogramm egyéb csomagolószer tartozott ide. A módosítással a felsoroltak átkerültek a csekély mennyiségű kibocsátók körébe, s a csoport további termékekkel egészült ki, melyek a következők: évi 30 kilogramm akkumulátor, kategóriánként 5-40 kilogramm elektromos és elektronikai berendezés (összesen azonban legfeljebb 100 kg), 60 kg gumiabroncs, 100 kg reklámhordozó papír.

Az éves termékdíjátalány akkumulátornál 2000, csomagolószernél 12.000, kőolajterméknél 4000, elektromos és elektronikai berendezéseknél 10.000, gumiabroncsnál 3000, reklámhordozó papírnál pedig 6000 forint.

A csekély mennyiségű kibocsátóknak a jövőben január 31-éig kell bejelentkezniük az adóhatóságnál. Most azonban a módosítás április elsejei hatályba lépése miatt április 20-a a határidő, de mivel ez húsvét vasárnapra esik, ezért valójában április 22-e keddig kell ezt megtenni. A halasztott bejelentés hatása, hogy a termékdíjátalányra vonatkozó szabályok csak a második negyedévtől (április 1-től) forgalomba hozott illetve felhasznált termékek esetében alkalmazhatóak.

Azoknak azonban nem kell újból regisztrálniuk, akiket az adóhatóság csekély mennyiségű csomagolást forgalomba hozó vagy felhasználó kötelezettként a korábbi szabályok szerint már nyilvántartásba vett – ezek automatikusan csekély mennyiségű kibocsátóknak minősülnek, méghozzá az egész adóév vonatkozásában. A következő években sem kell újra bejelentkezni, ha a termékdíjátalány fizetésének a feltételei nem változnak.

Az átalányfizetők továbbra is évente egy adóbevallás benyújtására kötelezettek. Egyéb termékdíjas kötelezettségüket ugyanúgy kell teljesíteniük, mint az általános szabályok szerint kötelezetteknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.