2014. április 10., csütörtök

Dr. Menczel-Kiss Gellért: Bírságra számíthatnak azok, akik nem teljesítik adatszolgáltatá-si kötelezettségüket KSH felé




Bizonyos adózói kör számára kötelező a KSH számára adatot szolgáltatni, melyet az adókhoz hasonlóan határidőre, pontos adatokkal kell teljesíteni. Ennek elmaradását vagy hibáját 200 ezer és 2 millió forint között szankcionálhatja a hivatal.


A KSH célja a statisztikai adatok gyűjtése, melynek pontosságához üzleti, tudományos és nemzetgazdasági érdekek is fűződnek. Az széles körben használt Intrastat jelentések mellett számos egyéb adatszolgáltatási kötelezettség is terhelheti az adózókat, melyről a KSH összesítő kimutatást szokott készíteni a határidők megjelölésével.

Annak érdekében, hogy az adatszolgáltatásra kötelezettek érdekeltek legyenek feladatuk teljesítésében, a hivatal 2013. február óta rendelkezik bírságolási jogkörrel a mulasztások szankcionálására. Ugyanakkor, míg korábban a KSH a jelentések késedelme esetén akár többször is felszólítást küldött az adatszolgáltatás teljesítésére, az elmúlt időszakban egyre gyakrabban él bírságolási jogával. Mivel a KSH bírságok jogszabálynál fogva 200 ezer és 2 millió forint között mozognak, sokba kerülhetnek az elmulasztott vagy nem megfelelő adattartalommal benyújtott jelentések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.