2014. február 18., kedd

Tóth Csilla: Adótartozás esetén kötelező lesz a könyvvizsgálat

Bár a köztudatban az a hír maradt meg elsősorban, hogy a könyvvizsgálati kötelezettség határértékének 300 millió Ft-ra történő felemelésével szűkül a könyvvizsgálatra kötelezettek köre, azonban a Számviteli törvény 2013. november 30-tól hatályos változása következtében ezt a fajta mentességet nem alkalmazhatja minden társaság. Sőt, a jövőben olyanokra is kiterjedhet a könyvvizsgálati kötelezettség, akikre korábban nem vonatkozott.


A módosítás értelmében nem mentesülnek a könyvvizsgálati kötelezettség alól az értékhatár alapján azok a cégek, amelyeknek az adott üzleti év mérlegforduló napján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt – az adózás rendjéről szóló törvény szerinti – köztartozásuk van. Ez a tiltás a tárgyévi üzleti évet követő üzleti évre vonatkozik. Mindez azt jelenti, hogy ha a társaság az említett nagyságrendű, lejárt köztartozással rendelkezik a fordulónapon, akkor az adott üzleti évet követő üzleti évben kötelező lesz számára a könyvvizsgálat, függetlenül attól, hogy korábban kikerült a könyvvizsgálatra kötelezettek köréből, mert nem érte el az értékhatárt.

Ha a társaságnak (azt feltételezve, hogy az üzleti éve megegyezik a naptári évvel) 2013.12.31-én 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozása van, akkor a 2014-es üzleti évre könyvvizsgálót kell megbíznia. A változás célja a független könyvvizsgáló bevonásával a költségvetési bevételekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése, amely összhangban a törvénymódosítások többségével a gazdaság kifehérítését szolgálhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.