2014. február 26., szerda

Jancsa-Pék Judit - dr. Menczel-Kiss Gellért: A nagy cégeket is érinti a KATA határideje

Február 25-e volt a kisadózó vállalkozások adóbevallási határideje, de meglepő módon a nagyobb, más cégformában működő vállalatoknak is lehet bevallási kötelezettségük ehhez kapcsolódóan. Ugyanis azokat a cégeket, akik ilyen adóalanyoktól vesznek igénybe szolgáltatást, szereznek be terméket, 1 millió forintos összeghatár elérése esetén szintén adatszolgáltatási kötelezettség terheli.



A kisadózó vállalkozásokkal kapcsolatban álló cégeknek március 31-éig kell adatot szolgáltatniuk, amennyiben kisadózók részére éves szinten teljesített kifizetésük meghaladta az 1 millió forintot. A kisadózó vállalkozás februári bevallása és a részére kifizetést teljesítő ellenoldali cég adatszolgáltatása tehát összefut, amelyből az adóhatóság rendszere az eltéréseket könnyen kiszűrheti.

Az adatszolgáltatás mellett a bevallások további célja, hogy fényt derítsenek az esetleges bújtatott munkaviszonyra (pl. ha a kisadózónak csak egy partnere van). Évi 6 millió forintot meghaladó bevétel esetén pedig a kisadózó ki is kerülhet a speciális adózási körből, melyet a jogszabály 40%-os büntető adókulccsal is szankcionál.

A kisadózó vállalkozásokkal együttműködő nagyobb cégeknek tehát most feladatuk, hogy kiszámolják, hogy az ilyen költségeik elérik-e az 1 millió forintot, és amennyiben igen, március 31-éig teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.