2014. február 20., csütörtök

dr. Clamba Viktória - Kaizer Gabriella: Vigyázat, készül az adóhatóság!




2014. február 18-án az adóhatóság honlapján közzétette az idei év ellenőrzési irányairól szóló tájékoztatóját. Ebből nemcsak az ellenőrzések tervezett területeiről, prioritásairól, hanem a leginkább célkeresztbe vett ágazatokról, adónemekről is értesülhetünk.



 A főbb ellenőrizendő ágazatok, tevékenységek:

•    élelmiszer-nagykereskedelem (pl. cukor, zöldség, élőállat),
•    építészeti és mérnöki tevékenység,
•    éttermi és mozgó vendéglátás,
•    gépjárműipari tevékenység,
•    hús- és malomipar,
•    közúti áruszállítás,
•    munkaerő és immateriális javak kölcsönzése,
•    műszaki tanácsadás,
•    fémszerkezetgyártás,
•    reklámügynöki tevékenység,
•    személybiztonsági tevékenység.

A fenti ágazatokon és tevékenységeken túl az adóhatóság további három kiemelt célt határozott meg az ellenőrzései keretein belül: kockázatkezelés, adatgyűjtés és valódiságvizsgálat, illetve bevallások utólagos ellenőrzése.

Kockázatkezelés


Kiemelten kockázatosnak minősíti az adóhatóság például azokat a társaságokat, amelyek
- jogelőd nélkül alakultak,
- székhelyét székhelyszolgáltató biztosítja, vagy azt gyakran változtatja,
- külföldi ügyvezetővel rendelkeznek, akinek nincs Magyarországon bejelentett lakcíme,
- ügyvezetője olyan magánszemély, aki korábban már felszámolással érintett, vagy adóhátralékot felhalmozó vagy egyszerűen fantomcéget vezetett,
- bevallásainak benyújtási gyakorisága vagy értéknagysága jelentősen megváltozott.

Adatgyűjtés és valódiságvizsgálat


E területen a legfőbb cél, hogy a lehető legtöbb adóalany „kerüljön közvetlen kapcsolatba az adó- és vámhatósággal”, amihez a megszokott ellenőrzési módszereken (pl. árueredet-, számlaadás-, feketefoglalkoztatás vizsgálatán) kívül idén az online pénztárgépeket is segítségül hívják (pl. a forgalomszámláláshoz). A tájékoztató külön kiemeli, hogy az online pénztárgépek nem megfelelő üzemeltetése magasabb mulasztási bírságot vonhat maga után.

Az adó, vám és bűnügyi szakterület, valamint az egyéb hatóságok (pl.: rendőrség, ÁNTSZ) együttműködése révén igyekeznek a bonyolult lánckereskedelmi kapcsolatokat is feltárni, az egyes gazdasági események valódiságát vizsgálni.

Bevallások utólagos ellenőrzése


Az adóhatósági revíziók több, mint 60%-a idén is a különböző adónemekben már benyújtott bevallások utólagos ellenőrzésére irányul.

ÁFA


Továbbra is az áfával kapcsolatos ügyek vizsgálata kapja majd a legnagyobb hangsúlyt 2014-ben. Várakozások szerint az összes adóhatósági elmarasztalás akár 90%-a is erre az adónemre juthat, ami nem csoda figyelembe véve a hazai magas adókulcsot.

A bizonylatolást elmulasztó, illetve valótlan adatokat valló adóalanyok ellenőrzésén túl idén is számíthatnak a revizorokra az adó-visszaigénylő pozícióban levő adóalanyok a kiutalás előtt. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a csalárd értékesítési láncolatok, körhintacsalások, fiktív számlázások, számlagyárak felderítésére is.

Az adóhatóság a nemzetközi együttműködéseknek (közös ellenőrzések, nemzetközi szervezetek bevonása stb.), illetve a különféle kontrolladat-szolgáltatásoknak köszönhetően nemcsak a belföldi, hanem a külföldi ügyletek valóságtartalmát is sikeresen ellenőrizheti már. A tavaly bevezetett belföldi összesítő jelentés is kontrolladatként szolgál az adóhatóság számára a bevallási adatok valódiságának ellenőrzéséhez, illetve az adókötelezettségüket esetlegesen elmulasztó adóalanyok kiszűréséhez.

TERMÉKDÍJ, CHIPS-ADÓ


A környezetvédelmi termékdíj és a népegészségügyi termékadó bejelentkezési és bevallási kötelezettségének, az egyes termékek helyes besorolásának, illetve a termékdíj-átvállalás jogszerűségének ellenőrzésére is nagy hangsúlyt fektetnek az idén.

TÁRSASÁGI ADÓ


A társasági adót érintően az adóhatóság alapvető célja az adóalap védelme, amelynek keretében az adóalap csökkentésének jogosságát ellenőrzik. Ehhez kapcsolódóan a következő területeken várható fokozottabb ellenőrzés:
- indokolatlanul elszámolt költségek és ráfordítások (pl.: elhatárolt veszteségek),
- olyan ügyletek, amelyeknek a kedvezményezettjei külföldi kapcsolt vállalatok (tőke/profit kimentés),
- adóalap módosító tételek (pl.: terven felüli értékcsökkenés, bírságok elszámolása, értékesített tárgyi eszközök és immateriális javak kivezetése),
- transzferárak kiemelt ellenőrzése (pl.: rövid lejáratú kölcsönökön alkalmazott kamatlábak, immateriális javak értékének vizsgálata),
- agresszív adótervezés (pl.: nemzetközi vállalatstruktúrák valós gazdasági indokot szolgálnak-e),
- társasági adóalapot, illetve innovációs járulékot csökkentő K+F tevékenységek vizsgálata,
- beruházásnak minősülő tételek elszámolásának helytállósága, illetve a támogatások felhasználásának, szabályszerű igénybevételének ellenőrzése (pl.: fejlesztési adókedvezmény, látvány-csapatsport támogatása, kis- és középvállalkozások adókedvezményei),
- feltételes adómegállapításban foglalt tények utólagos ellenőrzése,
- számviteli rend és bizonylati figyelem vizsgálata,
- szakképzési hozzájárulás jogszerű csökkentésének vizsgálata.

EGÉSZSÉG- ÉS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ALAPOT ILLETŐ BEVÉTELEK


Az adóhatóság kiemelten ellenőrzi a munkaerő-kölcsönző társaságokon keresztül alkalmazott munkavállalók foglalkoztatását, továbbá fokozott ellenőrzés várható a járulékokkal, szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos kedvezmények igénybevétele kapcsán is. Különösen a szakképzettséget nem igénylő munkakörben, a 25 év alatti vagy az 55 év feletti foglalkoztatottak után, illetve a szabad vállalkozási övezetben érvényesített adókedvezmények érintettek.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ


A személyi jövedelemadó vonatkozásában azok a magánszemélyek számolhatnak ellenőrzésre, akik jelentős kockázatú, vagy csőd-, illetve felszámolási eljárás alá kerülő társaságok tagjai, illetve akik indokolatlanul nagy összeget vettek fel egy társaság számlájáról és nem tudnak a felhasználással elszámolni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.